Ekonomik kriz, bu yıl Ramazan kolilerini de vurdu. Marketlerde bu yıl ramazanın yaza gelmesinin de etkisiyle kolilere giren ürünlerin fiyatları geçen yıla göre yüzde 10 civarında geriledi.
Bu yıl Ramazan ayının ekonomik krize ve yaz dönemine denk gelmesi, ramazan kolilerine talebi azalttı. Koli fiyatları geçen ramazana göre yüzde 10 civarında geriledi.
Pirinç, ayçiçeği yağı, çay, toz şeker, makarna çeşitleri gibi klasik ürünlerin yer aldığı kolilerde fiyatlar 9.90 TL'den başlayıp 59.90 TL'ye kadar çıkıyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle fiyatı yükseldiği için ramazan paketinin dışında kalan mercimek ve pirinç bu yıl geri dönerken, son dönemde tüketimi hızla artan hazır çorba da kolilerde yerini aldı. Ramazanın yaza denk gelmesi nedeniyle bu yıl kumanya paketlerinde içecek ile meyve-sebze, et ve peynir gibi taze ürünlere de ağırlık verildi. Marketler bu yıl ayrıca, şirketler için temizlik yardım paketi, 4 alışverişin 1'i bedava, alışveriş çeki ve ödül kart gibi farklı kampanyalara da yöneldi.
İstanbul Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Onur Group Marketler Zinciri Genel Müdürü Cemal Özen, bu yıl ramazan kolilerini hem krizin hem de yaz döneminin vurduğunu belirterek "Ramazana çok az bir süre kalmasına rağmen, önceki yıllarda yaşanan yoğunluk bu yıl yok. Satışlarda önceki yıllara göre ciddi oranda azalma bekliyoruz. Bu nedenle kumanya paketlerinin fiyatları da geçen yıla göre yüzde 8-10 civarında düştü. Ancak umutsuz değilim, çünkü koli satışı azalsa da bakliyata göre daha pahalı olan taze ürünler ağırlıklı olduğu için ciroların çok fazla azalmasını beklemiyoruz" dedi.
Mopaş Marketleri Genel Müdürü Reşat Narman da içeriği ve standartları aynı olmasına rağmen bu yıl kolileri geçen yıla göre yüzde 5 daha ucuza sunduklarını kaydetti.
Kumanya paketlerinde çok fazla bir değişiklik olmadığını anlatan Elma Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı Cenan Erdönmez ise "Ancak bu sene ramazan yaz sıcaklarına denk geldiği için özellikle sıvı tüketim maddelerinin daha fazla olmasına özen gösterdik. Geleneksel olarak yine, yağ, makarna, bakliyat, hurma, çay, şeker, kuru hamur tatlıları ve zeytin kumanyaların içerisinde yerini alıyor" diye konuştu.
Geçen yılın zam şampiyonu olması nedeniyle paketlerde yer bulamayan pirinçte de bu yıl fiyatlar geriledi. Ramazan ayında beklenenin aksine pirinç fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket beklemediklerinin altını çizen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, hatta şirket olarak tüketimi artırmak için ramazandan önce yüzde 5 ile 8 arasında indirim yapacaklarını açıkladı.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise ramazan kolilerine kalitesiz ithal ürünlerin girdiğini vurguladı. Reis, Gönen baldosu gibi yerli ve kaliteli pirinç yerine Pakistan ve Tayland gibi ülkelerden gelen pirinçlerin ve fasulyelerin kolilere girdiğini belirtti.