İhracatta rekor "Zeytin'de"

İhracatta rekor "Zeytin'de"

Mesajgönderen xxx » 21/1/2010, 03:26

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Avrupalı tüketicilerin damak tadına uygun, az tuzlu ürün çeşitleriyle kriz yılında ihracat rekorunu yakaladı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Kasım 2008-Ekim 2009 döneminde 5 bin ton ürün karşılığında yaklaşık 19 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Taviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem sofralık zeytin hem de zeytinyağında iç tüketimin sorun olduğunu, bu nedenle ihracata büyük önem verdiklerini ifade ederek, bu çerçevede yurt dışı satışlarda rakamları ciddi şekilde yükselttiklerini söyledi.

Tüketimin yaygınlaştırılması için sektörün tüm taraflarının elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Taviloğlu, şöyle devam etti:

''Çünkü, Türkiye'de 120-130 milyon olan zeytin ağacı adedinin 2012'ye kadar 200 milyona çıkarılması hedefleniyor ve şu anda yaklaşık 150-160 bin adedi bulduğu söyleniyor. Bir de bu yeni dikimlerin, neredeyse yüzde 80'inin de Gemlik çeşidi olduğunu değerlendirirsek ülkenin her yerinde bu bölgeye has olan Gemlik zeytininin yaygınlaştığını görüyoruz. Tabii zeytinciliğin geliştirilmesinde ana hedef, her ne kadar zeytinyağı konusunda dünyada lider olmamız, planlanmış veya düşünülmüş ise de bu türün bu kadar yoğun yaygınlaşmasından ötürü, sofralık esası olduğu için, bir şekilde sofralık fiyatları da yağlık fiyatlarına göre daha tatminkar olduğu için, bu zeytinin iri kalibrajları sofralık piyasasına akmaktadır. Bu da tabii genelde tüketimin çok daha üzerinde bir arz yaşanmasına neden oluyor. Bu tabii genel bir sıkıntı.''

Taviloğlu, sıkıntının aşılması noktasında, üretim planlamasının artık biraz zor göründüğünü, ancak çok ciddi bir tanıtım ve tüketim planlaması konusunda, devletin de içinde bulunduğu bir faaliyetin yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

''OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER VAR''

Birlik olarak, iç piyasadaki sınırlı tüketim sorununu, Türk nüfusunun yoğun olduğu yurt dışındaki ''Etnik pazarlar'' ve diğer batılı pazarlarla aşmaya çalıştıklarını anlatan Taviloğlu, bu çerçevede Ar-Ge faaliyetlerinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Taviloğlu, 11 kasım 2008-31 Ekim 2009 dönemi iş yılında ihracatta ciddi rakamları yakaladıklarını ifade ederek, ''Kasım 2008-Ekim 2009 döneminde, 5 bin ton ürün karşılığında yaklaşık 19 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdik'' dedi.

Refi Taviloğlu, 2009-2010 sezonunda da bu civarda ihracat rakamını yakalayacaklarına inandıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Ar-Ge çalışmaları sonucunda yeni, Avrupalının ve diğer batılı ülke vatandaşlarının damak tadına uygun zeytin işleme şekilleri geliştirmeye başladık. Mesela son çıkardığımız 'sirkeli çizik zeytin' daha yolun başında ama yurt dışında hayli mesafe katedeceğe ve çok daha geniş bir tüketici kitlesine hitap edeceğine inanıyoruz. Olumlu geri dönüşler var. Özellikle son katıldığımız Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Anuga Gıda Fuarı'nda çok ciddi olumlu geri dönüşler yaşadık. O bizi sevindirdi. Ama bunun yanı sıra bizim normal klasik az tuzlu zeytinimizin de pazarı giderek artıyor. Yani Marmarabirlik ürünleri, bugün cidden yurt dışında ve özellikle AB ülkelerinde olmazsa olmaz bir gıda ürünü haline gelmektedir.''

Marmarabirlik ürünlerinin ''Etnik pazarlar''da önemli başarılar elde ettiğini, ancak Almanların da özellikle tuzu az tuzlu olarak ürettikleri zeytinleri beğeniyle tükettiklerini gördüklerini ifade eden Taviloğlu, şunları kaydetti:

''Hatta 10 gün önce bir Alman-Köln Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı dahil üst düzey bir heyet gelmişti. Kendilerine burada bir kere daha bu az tuzlu zeytinlerden ve 'sirkeli çizik zeyti'nden ikram ettik. Çok beğenerek yediler ve hatta gönüllü olarak bu konuda Alman tüketicilerine yönelik tanıtım faaliyetlerimize, katkıda bulunacaklarını ve beraber çalışmamızdan memnun olacaklarını belirttiler.''

xxx
Aktif Üye
Aktif Üye

Dön Ekonomi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir