Sağlık bilinci arttı Nuhun Ankara, mineral destekli makarna üretti.
Makarnalarını vitamin ve minerallerle güçlendiren Nuh'un Ankara Makarnası, ilk mineral destekli ürününü bu ay piyasaya sundu.
Nuh'un Ankara Makarnası Pazarlama Direktörü Nihat Uysallı, uzun süredir AR-GE ve laboratuvar çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Bu ürün için gerekli teknik makine ve ekipmanlar bir yana yalnızca laboratuvar aşamasında 400 bin dolar, makine ekipman ve lansman programıyla beraber yaklaşık 2 milyon dolar yatırım yaptık" dedi. İnsanların sağlıklı beslenme bilinci geliştikçe bu tip ürünlere olan ilgi ve isteğinin artacağını söyleyen Uysallı, bu tip ihtiyaçlara önderlik etmeleri gerektiği düşüncesinden hareketle bu yatırım kararını verdiklerini kaydetti. Uysallı, "Bazı mineraller, ülkemizin topraklarında yeterli miktarda bulunmuyor. Bu minerallerin toprağa kazandırılması ise özel gübre üretimi gerektiriyor. Üretimi ise ekonomik açıdan zorlayıcı. Biz Nuh'un Ankara olarak, üretim aşamasında makarnalarımıza bu mineralleri ekleyerek bu eksikliği giderecek ürünlerimizi pazara sunmaya hazır hale getirdik. Mineral destekli ilk ürünümüz kasım ayından itibaren tüketici ile buluştu" dedi.
Kepekli ve sebzeli diye tanımladığımız katkılı makarnaların hala çok revaçta olduğuna işaret eden Uysallı, sağlıklı tüketim bilinci yerleştikçe bu tip ürünlere ilgi ve talebin de yoğunlaştığını vurguladı. Halen klasik, vitaminli, sebzeli, kepekli ve soslu makarnalarının üretimine devam ettiklerini dile getiren Uysallı, "Firmamızın iştigal ettiği gıda konusunda Türk ve dünya gıda pazarlarının talep ve ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin üretilmesiyle ilgili pek çok AR-GE ve yatırım aşamasında projeleri devam etmekte. Ayrıca gerek ülkemizde gerekse dünyada artarak devam eden rekabet koşullarına uygun büyüme ve satın alma opsiyonlarımız da planlarımız arasında mevcut" diye konuştu.
210 milyon TL ciro hedefliyor
Nuh'un Ankara Makarnası'nın yıllık üretim kapasitesinin haziran ayında devreye giren kapasiteleriyle birlikte 218 bin tona yükseldiğine işaret eden Nihat Uysallı, "Bu Türkiye'deki en büyük, dünyadaki 3. büyük kapasitedir" dedi. İkinci markaları olan Elif Makarna da dahil geçen yıl 200 milyon TL ciro elde ettiklerini hatırlatan Uysallı, bu yıl ise hedeflerinin 210 milyon TL olduğunu açıkladı.
İhracat potansiyelleri hakkında da konuşan Uysallı, 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti. 2011 yılına kadar bu sayıyı 60'a çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Uysallı, "Bunun için dünyadaki tüm etkin gıda fuarlarına katılıyoruz. 2008 yılı ihracatımız 9 milyon 500 bin dolardır. 2009 yılının ilk 9 ayındaki ciromuz ise 12 milyon dolar, yıl sonu hedefimiz ise 14 milyon dolardır" dedi.
İlk imalathane 1950 yılında kuruldu
Nihat Uysallı, "Makarna sektörüne nasıl adım attınız?" sorumuzu şöyle yanıtladı: "1940 yılında Nuh - Ahmet Eskiyapan ve Kemal Yurtbilir ortaklığı ile açılan bakkaliye dükkanında 6 tona kadar makarna satılması üzerine makarna üretimi fikri oluşur ve 1950 yılında ilk imalathane kurulur. Artan talepler üzerine alternatif üretim yeri arayışına girilir ve 1955 yılında zamanın teknolojisine uygun modern bir fabrika kurulur. 'Ankara Makarna' markası ile yapılan üretim 1961 yılında kurucularından Nuh Eskiyapan'ın anısına binaen "Nuh'un Ankara Makarnası"na dönüşmüştür. Hızlı şehirleşme ve büyüme sonucunda üretimin yeni alanlara kaydırılması kaçınılmaz olunca 1999 yılında Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınan fabrikamız Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip olmuştur."