Arbel, diyet makarna üretmeye hazırlanıyor

Gıda firmaları hakkında haberler, yorumlar.

Arbel, diyet makarna üretmeye hazırlanıyor

Mesajgönderen GMNet » 5/2/2010, 14:33

Dünyanın en büyük makarna hatlarından birisini Mersin’e kurduklarını açıklayan Hüseyin Arslan, gelecek yıl da diyet makarna üretimine başlamaya hazırlandıklarını söyledi. Arslan, ayrıca glütensiz makarnaya yönelik çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.

Gerek iç piyasadaki yerlerini güçlendirmek gerekse yurtdışındaki pazarlarını artırmak adına ekonomik kriz döneminde10 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük makarna hatlarından birisini kurduklarını açıklayan Arbel CEO’su Hüseyin Arslan, “Dünyada bu hattan üç adet bulunuyor. Biri de Mersin’de” dedi.

Saatte 5.5 tonluk spagetti üreten bir hat olduğunu dile getiren Arslan, bu alandaki yatırımlarının süreceğini söyledi. Diyet makarna için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde bu ürünü de piyasaya süreceklerini bildiren Hüseyin Arslan, ayrıca glütensiz makarnaya yönelik çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Makarnanın ardından bakliyat üzerine çalışmalarını değerlendiren Hüseyin Arslan, bakliyat tüketiminin tüm dünyada giderek arttığını anlattı. Temel besin maddesi olması nedeniyle ekonomik krizden olumsuz yönde etkilenmediklerine değinen Arslan, “Aksine bu dönemde halkımız tasarruf amacıyla restoranlara gitmeyi azaltarak evlerinde yemek yemeyi tercih etti ve evlerde de gerek ucuz gerekse doyurucu olması nedeniyle geleneksel ürün olan bakliyat tercih edildi” diye konuştu.

Aynı zamanda tüm dünyada bitkisel proteine yönelimin arttığına değinen Hüseyin Arslan, bitkisel proteinin ise en çok bakliyat ürünlerinde bulunması nedeniyle tercih edildiğini vurguladı. Amerika’da İslami nüfusun artmasının yanında et tüketiminden uzaklaşma eğilimi nedeniyle bakliyata yönelimin başladığını dile getiren Hüseyin Arslan, aynı zamanda Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş gibi vejetaryen ülkelerin de protein ihtiyaçlarını bakliyattan sağladığını bildirdi. Diyabetikler açsından da oldukça önemli besin maddeleri olduğunu kaydeden Arslan, bu nedenle bakliyat tüketiminin tüm dünyada giderek arttığını ve vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurguladı.

“Dünya piyasalarındaki hiçbir bakliyat ürünü GDO’lu değil”

Bakliyatın yalnızca tüketim değil üretim aşamasında da büyük bir önemi bulunduğuna dikkat çeken Hüseyin Arslan, bu nedenle çiftçinin de vazgeçemediği bir ürün olduğunu dile getirdi. Çiftçinin bakliyatı ekerken kazandığına işaret eden Hüseyin Arslan, “Bakliyat, havadaki azotu alıp toprağa veriyor. Böylece toprağın nitrojen oranı dengeleniyor ve çiftçi bir sonraki yıl daha az gübre kullanıyor” şeklinde konuştu.

Bakliyatın tüketici ve üreticinin yanı sıra toprak için de önemli bir gıda maddesi olduğuna değinen Arslan, aynı zamanda bu ürünlerde GDO bulunmamasına işaret etti. “Bundan birkaç yıl önce Amerika’da, Kanada’da ürünlerin GDO’sunu değiştirelim önerisi gelmişti, ancak ben kabul etmedim” diyen Hüseyin Arslan, “Bu ürünler ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelere satılıyor. Yapılacak herhangi bir genetik değişikliğin anlatılmasının zor olacağını bildirdik. Hiçbir ürünün genetiği değiştirilmedi. Bugün dünya piyasalarındaki hiçbir bakliyat ürünü GDO’lu değil” diye konuştu.

“2010’da üretim normale dönecek”

Bakliyat rekoltesinin 2008’de kuraklık nedeniyle çok düşük olduğunu hatırlatan Hüseyin Arslan, bu nedenle ürün fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ciroların da yükseldiğini ifade etti. 2009’da ise tohumun çok pahalı olması nedeniyle rekoltenin yine istenilen seviyelere ulaşamadığını bildiren Arslan, “2010’da hava koşulları da elverirse Türkiye’nin yeniden normal üretimini sağlayabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön Gıda Firmaları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir