Kişi başına yıllık 6 kilo makarna tüketilen Türkiyede, sektörün genç ve dinamik oyuncusu Arbella, makarnaya ilişkin yanlış bilinenleri anlatmak ve pazarı büyütmek için çalışıyor.
Arbellanın üreticisi Durum Gıda Genel Müdürü Kadir Külahçıoğlu, markalarının iki yılda hızlı bir büyüme kaydettiğini belirterek, yurtdışı pazarlarda önemli başarılar elde ettiklerini söyledi.
Arbellanın Türkiye İhracatçılar Birliği verilerine göre 2008de yurtdışına en çok makarna satan marka olduğunu hatırlatan Külahçıoğlu, sektöre ilişkin yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi: Endüstriyel makarna üretiminin dünyadaki fotoğrafına baktığımızda dünyada yılda yaklaşık 12 milyon ton makarna üretildiğini görüyoruz. 2008de bunun 606 bin 620 tonu Türkiyede üretildi. Yani yaklaşık yüzde 5i. İtalyanın başı çektiği dünya makarna üretiminde, ülke olarak beşinci sırada yer alıyor.
Türkiye, 2008de ürettiği makarnanın yaklaşık yüzde 29unu ihraç etti. Firma olarak üretimlerinin yüzde 80ini ihraç ettiklerini kaydeden Kadir Külahçıoğlu, Arbella ve Arbella Family markaları ile başta Afrika ülkeleri olmak üzere Avrupa ülkeleri, Amerika, Kanada ve Japonyaya ihracat yapıyoruz şeklinde konuştu. Durum Gıdanın önümüzdeki günlerde üretim kapasitesini de artıracağını aktaran Külahçıoğlu, Mersinde 150 dönüm arazide kurulu makarna üretim tesislerimizde yılda 82 bin 500 ton irmik, 72 bin ton makarna üretiyoruz. Yeni üretim hattımızın devreye girmesiyle makarna üretimini yıllık 90 bin tona çıkaracağız ifadesini kullandı.
Makarnanın sağlık açısından önemi anlaşılmaya başlandı
Son yıllarda makarnaya itibarının iade edildiğini kaydeden Kadir Külahçıoğlu, diyetisyenlerin rejim mönülerinde makarnaya mutlaka yer verdiklerini, sporcuların beslenme programları içinde makarnanın önemli bir yeri olduğunun kamuoyu tarafından öğrenilmeye başlandığını vurguladı. Makarnanın özellikle çocuklar ve gençlerin gelişimine katkısının daha yaygın biçimde öğrenildiğine işaret eden Külahçıoğlu, İşte Arbella makarna da, üretim ve iletişim stratejisinde Türkiyede makarna tüketimini artırmaya, dolayısıyla pazarı büyütmeye özel önem veriyor diye konuştu.
Arbella Family çocuk makarnasında lider
Durum Gıdanın pazarı büyütmek için geliştirdiği, çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesine katkı sağlayan, çizgi karakterli makarnası Arbella Familynin de, kısa sürede çocuk makarnaları segmentinin lider markası olduğunu anlatan Kadir Külahçıoğlu, Warner Brosla bir lisans anlaşması yaparak, çocukların sevdiği çizgi kahramanları makarna paketlerine taşıdıklarını hatırlattı. Arbella Family ile çocukların yanı sıra gençlere de özel önem verdiklerini kaydeden Külahçıoğlu, Arbella.TV ve www.evdeyimaciktim.com internet siteleriyle genç hedef kitleye makarnayı sevdirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.
Firma 2007ye damgasını vurmuştu
Mersinde faaliyet yürüten Arbellanın, Türkiyenin yanı sıra; Kanada, Kırgızistan, Avustralya ve ABDde de üretim tesisleri bulunuyor. Mersinde başlatılan sanayicilik hamlesini zaman içinde yurtdışına da taşımayı başaran, Arbella, bakliyat alanının önemli oyuncuları arasında yer alıyor.