Türkiye'nin önde gelen aromalı içecek tozu markası Nazo, kola pazarına giriyor. Firma, kolanın yanında limonata ve gazoz da üretecek. Fason üretim veya işletmelerle ortaklık kurarak üretim yapmayı planladıklarını söyleyen Nazlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz işlerden çok iyi dönüşler aldık. Bu nedenle de gazlı içecek pazarına girmeye de karar verdik" dedi. Gazlı içecek projesindeki marka adının 'Nazoz' olacağını ve iki yıl içinde projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Kurt, "330 ml'lik diyet ve normal kutu kola üretimi ile başlayacağız. Pet şişe içinde çalışmalarımız olacak. Kısa zamanda firmamıza uygun bir partner bulacağız. Çünkü bu ürünlerle değişim ve yenilik misyonumuzu devam ettirmek gayretindeyiz. Talepler olumlu yönde" diye konuştu. Kurt, Nazlı Gıda'nın toz içecek ve kahve dışında cips, çikolata, sakız, salep ve temizlik ürünleri alanında faaliyet gösterdiğini söyledi.
600 milyon paketlik üretim kapasitesi
1993 yılında kurulan Nazo'nun 16. yılını kutladıklarını kaydeden Ethem Kurt, 40 metrekarelik bir atölyede başlayan Nazo'nun şu anda Türkiye'nin en büyük aromalı içecek tozu markalarından biri haline geldiğini söyledi. Kurt, "Yıllık 600 milyon paketlik üretim kapasitesine sahip olan Nazo, iç pazarın yanı sıra yurtdışı odaklı bir büyüme projesi içersinde. Şu anda kapasitemizin sadece 6'da 1'ini kullanabiliyoruz. Kapasiteyi geniş halde kurmamızın tek sebebi ise ihracata ağırlık vermek istememiz" diye konuştu.
Özellikle ihracata yönelik açılımlarının devam edeceğini kaydeden Kurt, ilk ihracatlarını Mozambik'e yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "Şu anda 13 ülkeye toplam 1 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyoruz. 2010 yılı ihracat hedefimiz 1.5 milyon dolar olacak. Çünkü Pakistan, Yunanistan, Afganistan, İran, İspanya gibi ülkelere ihracat yapar hale geldik. Her geçen gün büyüyoruz" dedi. Kurt, geçen yıl 20 milyon dolar ciro yaptıklarını ve bu rakamı bu yıl yeni yatırımlarla beraber artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Mozambik ve Uganda tesisi kriz nedeniyle askıya alındı
20 milyon nüfuslu Mozambik'te yüzde 85'le en çok bilinen marka ünvanına sahip olduklarını söyleyen Kurt, "Afrika ülkesi olan Mozambik'e 2005 yılında adım attık. Burada ürünlerimiz çok sevildi ve tutuldu. Üretim hatlarını Türkiye'den götüreceğimiz bir tesis kurmak istiyorduk. Ancak kriz nedeniyle bu projemizi askıya aldık" dedi. Kurt, 'Var mı Nazo gibisi' adlı reklam filmlerinin Mozambik'te ün kazandığını söyledi. Öte yandan dünyanın en iyi kahvesinin Uganda'da yetiştirildiğine dikkat çeken Kurt, "TUSKON'un geçen yıl mayısta gerçekleştirdiği son Afrika Dış Ticaret Programı için İstanbul'a gelen Uganda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gilbert Bukenya Balibeseka'nın, Nazo tesislerini gezdi. Bizim yatırım yapmamız için ülkesine davet etti. Kriz nedeniyle bu projemizi de durdurduk. Ancak 2010 yılından sonra planlarımızı hayata geçirebiliriz. Şu anda yatırımlarımızı revize ediyoruz" diye konuştu.
Nevşehir'li Seykar Gıda'ya ortak olduk
Eylül ayında patates ve mısır cipsi üreten Seykar Gıda ile ortaklık anlaşması imzaladıklarını kaydeden Kurt, "Türkiye'de cips pazarı 600 milyon dolara ulaştı. Pazar agresif büyüyor. Bizde bu potansiyeli ortaklık kurarak desteklemek istedik ve Seykar Gıda ile ortaklık kurduk" dedi. Nevşehir'de Seykar Gıda'nın 'Peritos'markalı patates ve mısır cipsi üretimi gerçekleştirğini anlatan Kurt, "Tesiste yılda 3 bin tonluk patates işleniyor. Patates bizim cips konusundaki en büyük eksikliğimizdi. Nevşehir patates'in anavatanı. Şimdi daha da büyüyeceğiz" dedi.
Cips sektörüne farklı bir yenilik getirdiklerini de söyleyen Kurt, "'Yüzde 100 mısır irmiğinden üretilen cips markamız Fun Chos' Türk damak uygun yöresel aroma çeşitleriyle hazırlandı. Bu markamız sucuk, mısır ve fıstık aromalı olarak raflarda yer aldı. Şimdi ise yeniliklerimiz haydari, cacık ve ezme tatlarıyla devam edecek" diye konuştu.