Pak Tavuk Krizden Etkilenmedi

Gıda firmaları hakkında haberler, yorumlar.

Pak Tavuk Krizden Etkilenmedi

Mesajgönderen absu » 16/11/2009, 10:38

Pak Tavuk Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Daştan: Kriz, tavukçuluk sektörünü etkilemedi

Mudurnu Piliç’in markasından sonra Mudurnu’nun tesislerinden bazılarını da aldıklarını belirten Pak Tavuk Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Daştan, “Şubat ya da mart ayından itibaren bu tesisleri de devreye sokarak üretim kapasitemizi yüzde 44 oranında artırmayı planlıyoruz” dedi.

Daştan, Türkiye’deki pazarın şu anda yüzde 4’üne hakim olduklarını ve sektör de kapasite olarak 8’inci sırada yer aldıklarını ifade etti.

İstanbul’da 1955 yılında köylerden tavuk toplayarak bu sektöre girdiklerini, fakat bu işin üretimle olmasının gerektiğini anladıktan sonra başlangıçta günde 300 adet tavuk kestiklerini, günümüzde ise bu rakamı 90 bine çıkartmayı başardıklarını söyledi.

Piliç fiyatlarının diğer et ürünlerine göre daha ucuz olmasının üründeki bolluk ve süratli üretim teknolojisinden kaynaklandığını belirten Daştan, tavuğun protein kaynağı olduğunu söyledi. Dilovası’ndaki tesislerinde yaklaşık 300 kişinin çalıştığını ifade eden Daştan, 2009 yılında dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizinin tavukçuluk sektörünü hiç etkilemediğini ve sektör için olumlu geçen bir yıl olduğunu belirtti. 2008 yılında tavukçuluk sektörünün genel anlamda çok zarar ettiğini vurgulayan Daştan, bunu ihracat kapılarının kapalı olmasına bağladı.

“Hedefimizin üstüne çıktık”

2008 yılında ihracat kapılarının tamamının kapalı olduğu için tamamen iç piyasaya yöneldiklerini, arz ve talebin aleyhlerine oluştuğunu belirten Daştan, iç piyasada rekabetin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Daştan, 2008’in sonlarında Irak pazarının açılmasıyla rahatladıklarını ve 2009 yılındaki hedeflerinin üstüne çıktıklarını söyledi. Genel olarak ürünlerinin yüzde 90’ını yurtiçine, yüzde 10’unu da yurtdışına sattıklarını belirten Daştan, ihracat dengelerinin sağlandığını söyledi. Tavukçuluk sektöründe Türkiye’nin bu yıl için 1 milyon 250 bin ton civarında bir üretim yapabileceğini tahmin ettiğini vurgulayan Daştan, “Bu rakam her yıl Türkiye’de yüzde 5-10 civarında artıyor. Nüfusun artmasıyla üretimdeki artış birbirini tetikliyor. Türkiye üretimde dünyada 17. sırada yer alıyor. Teknolojik anlamda gelişmiş ülkelerle aynı seviyedeyiz” ifadesini kullandı.

Tavuğu bütün olarak satmaya gayret ettiklrini söyleyen Daştan, parçalanıp satılmasının ayrı bir maliyet gerektiğini ve bunun da ekonomik anlamda tüketicinin aleyhine olduğunu belirtti. Türkiye’de en büyük sorunun (yasak olmasına rağmen) ambalajsız piliç satışlarının devletin gözü önünde satılması olduğunu söyleyen Daştan, tüketicilerin kendi sağlıkları için ambalajlı piliç ürünlerini tercih etmelerini, kimin, ne zaman ürettiğini bilinmeyen piliç eti satın almamalarını tavsiye etti.

absu
Moderator
Moderator

Dön Gıda Firmaları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir