Tire Süt, Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü piyasaya sürüyor
Tire Süt Kooperatifi, Türkiye'de ilk defa organik sütü pastorize olarak piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'nin ilk organik pastörize sütünü piyasaya sunmak için çalışmaların bittiğini söyledi. Cam şişelere dolum konusunda bir sıkıntı olduğunu belirten Eskiyörük, o sıkıntıyı aşar aşmaz önümüzdeki haftalarda raflarda yerini almaya başlayacağını dile getirdi. Organik sütlerin Aydın'da organik süt üretimi yapan Arif Gürdal'ın çiftliğinden alındığını söyleyen Eskiyörük, bu sütleri besin değerlerini kaybetmeyecek şekilde işleyip şişeleyeceklerini anlattı.
Son 7 yılda 15 kat büyüyen kooperatif, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Ortak Kullanım Amaçlı Entegre Et Tesisi Projesi"ni hayata geçirecek. Türkiye'de pek çok kooperatif kapanırken büyümeye ve örnek olmaya devam eden kooperatif, bölge çiftçisini ve üniversitede eğitim gören öğrencilerin uygulamalı eğitim alabilmeleri sağlamak amacıyla Eğitim Çiftliği projesi için de girişimlerde bulundu.
TÜDAŞ arazisinin üstüne kurulacak
Eskiyörük, İZKA'nın Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan 'Ortak Kullanım Amaçlı Entegre Et Tesisi Projesi'ni hayata geçireceklerini söyledi. Süt hayvancılığı yapan ortaklarının kesimlik hayvanları da olduğunu hatırlatan Eskiyörük, bu projeyle hem ortaklarına destek olacaklarını hem de halka daha kaliteli ve daha hesaplı et sunacaklarını dile getirdi. Eskiyörük, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de şu anda et konusunda ciddi kaygılar var. Toplam tutarı 600 bin TL ve 450 bin TL'si hibe olan bu projeyle en son teknolojiye sahip bir et entegre tesisi kuracağız. Bu tesis sayesinde hem ortaklarımız kazançlı çıkacak hem de direkt üreticiden tüketiciye kaliteli, sağlıklı ve ekonomik et sunacağız. Bu tesisi TÜDAŞ'dan aldığımız 43 bin metrekarelik alan üzerinde kuracağız."
Eskiyörük, yine bu arazi üzerinde bir eğitim çiftliği kuracaklarını söyledi. Öğrencilerin hayvan sağlığı ve beslenmesiyle ilgili üniversite öğrencilerinin staj yapacağı bir eğitim çiftliği kurmayı hedeflediklerini anlatan Eskiyörük, "Türkiye'de ilk kez bir kooperatifin adını taşıyan üniversite bölümü açmayı hedefliyoruz. Ege Üniversitesi Rektörü ile temaslarımız oldu. Bu projeyi Ege Üniversitesi ile gerçekleştiremezsek Dokuz Eylül Üniversitesi ile yapmayı planlıyoruz" bilgilerini verdi.
1967 yılında birkaç süt üreticisinin bir araya gelmesiyle kurulan Tire Süt Kooperatifi bugün bin 900 ortağı ile günde 150 ton süt toplama kapasitesiyle 350 bin TL olan öz kaynağını 5 milyon TL'ye çıkardı. Son dönemde birçok kooparatif batarken Tire Süt Kooperatifi son 7 yılda 15 kat büyüdü.