Kanola Üretimi

Kanola Üretimi

Mesajgönderen GMNet » 15/2/2009, 08:14

Yonca Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek:2 milyon tona çıkarılacak kanola üretimi Türkiye`nin bitkisel yağ açığının büyük ölçüde kapanması anlamına gelir

Kanola tarımının önemini vurgulayan isimlerden Yonca Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek,2 milyon tona çıkarılacak bir üretimin Türkiye`nin bitkisel yağ açığının büyük ölçüde kapanması anlamına geleceğini vurguluyor.

Arayış içindeki çiftçi için kanola zaten bir alternatif; ancak Sait Türek, meselenin bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini düşünüyor:

`Türkiye`de ciddi bir planlama yapılarak önce buğdaydan dekar başına aldığı verimi artırmalı. Çünkü biz halen buğdayın bir dekarından 150 kilo ile en düşük verimi alan ülkelerden biriyiz.

Gelişmiş ülkelerde bu rakam 600 kiloya kadar çıkıyor. Buğdayda dekar başına verimi en azından 250 kiloya çıkartabilirsek o zaman bu kadar geniş araziye buğday ekmek zorunda kalmayız. Buğdaydan artan arazilere bir tarım politikası olarak kanola ekilmesi sağlanmalıdır. Bu yapılabilirse uzun vadede ülkeye büyük katkıları olur.`

Sait Türek, en azından 100 bin hektar alana kanola ekmenin Türkiye`nin sıvı yağ sektöründeki sorunlarını çözeceğini düşünüyor ve Tarım Bakanlığı`nın bu işe öncülük etmesini istiyor. Çiftçinin bu ürünü satacağı yeri bilmediğini belirterek, `Piyasası olmadığı için biz sözleşmeli üretim yaptırıyoruz. İki senedir ilerleme var. Çiftçiler ekmeye başladı. Fabrikacılar da daha tarladayken, al avansını ver kanolanı` demeye başladı. Üç dört sene içinde devlet gerekeni yaparsa yağ açığımız 5 sene içinde kapatılabilir ve Türkiye hem buğday hem bitkisel yağ yönünden kendine yeten konumunu sürdürebilir.` diyor.

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön Görüş

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir