Çin ile Çikolata ithalatı yapılmadı

Güncel haberleri bu başlık altından takip edebilirsiniz.

Çin ile Çikolata ithalatı yapılmadı

Mesajgönderen absu » 16/11/2009, 11:37

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca, 2009 yılında Çin'den çikolata ithalatı bulunmadığı, ayrıca Çin'den birtakım aromalı şekerler ithal edilmekle birlikte son 2 aydır ithalat yapılmadığı bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, Çin'den şeker ithal edildiği, merdiven altı üretilen şekerlerin yeterli denetimlerinin yapılmadığı, bu şekerleme ve çikolataların gıda kodeksine uygun boya yerine sanayi tipi boya ile üretilen ürünler olduğunun iddia edildiği belirtildi.

2009 yılında Çin'den çikolata ithalatı bulunmadığı kaydedilen açıklamada, ayrıca Çin'en birtakım aromalı şekerlemeler ithal edilmekle birlikte son 2 ayda ithalat yapılmadığı ifade edildi. Bunun yanında şekerli mamul olarak son 2 aylık verilere göre gıda sanayinde hammadde olarak kullanılan 750 ton maltodekstrin ve dekstroz ithalatı yapıldığı bildirilen açıklamada şöyle denildi:

''Bu ürünlerin ithalatı sırasında ürünlerde kullanılan renklendiriciler ve diğer katkı maddeleri varlığı ve miktarı ile ürünlerin mikrobiyolojik yönden kontrolleri yapılmaktadır. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olması durumunda ithaline müsaade edilmektedir. Bu anlamda Çin'den ülkemizdeki vatandaşlarımızın sağlığı açısından risk oluşturabilecek bir şekerleme ve çikolatanın girmesi söz konusu değildir.''

Türkiye'de üretilen şekerleme ve çikolatalarda kullanılacak renklendiriciler ve diğer katkı maddelerinin Türk Gıda Kodeksi'nde belirtildiği, bakanlıktan üretim izni alan tüm firmaların bu düzenlemeye uymasının zorunlu olduğuna işaret edilen açıklamada, bu konudaki denetimlerin sürdürüldüğü anlatıldı.

-DENETİMLER-

Bayram öncesi şekerleme ve çikolata üretim ve satış yerlerine yönelik il müdürlüklerince denetimler yapıldığı, üretim izni olmadan üretim yaptığı tespit edilen yerler için gerekli ceza işlemlerinin uygulandığı, ürünler piyasaya sürülmeden el konulduğu belirtildi. Sadece İstanbul'da son 10 gün içinde 3115 gıda üretim ve satış yerinin denetlendiği, 220 idari para cezası kesildiği, 17 üretim yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Şekerlemelerde kullanımına izin verilen renklendirici ve diğer katkı maddelerinin analizleri laboratuvarlarımızca yapılabilmekte ve kodekste izin verilen düzeyde kullanılıp kullanılmadığı ya da kodeksin izin vermediği renklendiricilerin kullanılıp kullanılmadığı analizler sonunda tespit edilebilmektedir.

2009 yılının ilk 6 aylık verilerine göre; ülke genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine ait toplam 149 bin 415 adet denetim gerçekleştirilmiş, mevzuata uygun olarak faaliyet göstermeyen 2954 adet iş yerine idari para cezası kesilmiş, 378 adet iş yeri hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

Şekerli mamuller üretin iş yerlerine yönelik 2009 yılının ilk 6 aylık verilerine bakıldığında ülke genelinde 1074 adet denetim yapılmış, bunun sonucunda 63 iş yerine idari para cezası kesilmiş, 2 iş yeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.''

-ALO GIDA HATTI-

Alo Gıda Hattı'nın 14 Şubat 2009'da faaliyete geçtiği hatırlatılan açıklamada, bu hatta 17 Eylül 2009 tarihi itibariyle gelen şikayet başvurusu sayısının 13 bin 202 olduğu, bu başvuruların 10 bin 607'sini ihbar ve şikayet, 1848'ini bilgi alma, 518'ini ise gıda zehirlenmesi şüphesiyle yapılan aramaların oluşturduğu kaydedildi.

Denetimi tamamlanan 11 bin 592 şikayetin 1210'unda iş yeri hakkında idari para cezası, 593 iş yeri hakkında üretim/faaliyetten men ve 87 iş yeri hakkında savcılığa suç duyurusu işlemi yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, Alo Gıda hattına, açıldığı tarihten 19 Eylül 2009 tarihine kadar şekerli mamuller sektörü ile ilgili toplam 239 başvuru yapıldığı, denetimler sonucunda 15 iş yeri hakkında idari para cezası, 7 üretim yeri hakkında ise faaliyetten men cezası verildiği belirtildi.

absu
Moderator
Moderator

Dön Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir