Gıdalarda denetim artacak

Güncel haberleri bu başlık altından takip edebilirsiniz.

Gıdalarda denetim artacak

Mesajgönderen xxx » 19/5/2009, 15:20

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2008 yılında 73 bin numune alındığını belirterek, 2009`da bu sayının artacağını söyledi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye gıda sanayiinin toplam imalat sanayii içindeki payının yüzde 20`nin üzerinde olduğunu söyledi.

Eker, gıda satan 400 bin civarında toplu tüketim yeri olduğunu, bu büyüklüğün de sorunun ele alış şeklini belirleme konusunda ipucu verdiğini anlattı.

Tüketicilerin gıda denetim sisteminde daha iyi rol almasını sağlamak istediklerini, bu çerçevede Alo 174 Gıda Hattı`nı uygulamaya koyduklarını, `www.güvenilirgida.com` internet adresine de gıda ilgili başvurular yapıldığını anlatan Eker, bu adrese 4.500`ün üzerinde başvuru yapıldığını, yaklaşık 3.500 başvurunun sonuçlandırıldığını, diğerleriyle ilgili işlemlerin sürdüğünü belirtti.

Gıdayla ilgili 2008 yılında 340 binin üzerinde denetim gerçekleştiğini, bunun önemli bir rakam olduğunu kaydeden Eker, bu yılın ilk 2 ayında 40 bin denetim yapıldığını söyledi. 2002 yılına oranla 2008 yılında denetim sayısının 9 kat arttığını ifade eden Eker, `2008 yılında alınan yaklaşık 73 bin numunenin yüzde 98`inin mevzuata uygun olduğu belirlendi, yüzde 2`sinde olumsuzluk tespit edildi.

Bu, toplumda genel anlamda bu konuyla ilgili olumsuz algının çok da yerinde olmadığını göstermesi açısından önemli.` diye konuştu.

Bakan Eker, bu yıl içerisinde 76 bin 700 civarında numune alınmasının planlandığını ifade etti. 5179 sayılı kanuna değinen Eker, bu kanunun gıdayla ilgili, özellikle karar mekanizmasının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nda toplanması açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Kanunun 2004`te çıkarıldığını ancak bitki sağlığı, veterinerlik, hayvansal ürünler, yem konusunda ayrı mevzuatlar, kanunlar olduğunu ifade eden Eker, AB çerçevesinde bu konular birlikte ele alınması gerektiği için dörtlü paket olarak bir taslak hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

xxx
Aktif Üye
Aktif Üye

Dön Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir