Geçtiğimiz hafta Ankara'da marketten aldığı soda şişesi patlayan bir kadın, firma aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mutfak tezgahı üzerinde duran soda şişesinin aniden patlaması nedeniyle kesilen koluna 8 dikiş atılan Vahide Ünal, firma aleyhine tazminat davası açtı. Ünal, aldığı meyveli sodanın mutfak tezgahı üzerinde durduğu sırada aniden patladığını idida etti.
Cam parçalarından birinin sol omzuna geldiğini anlatan Ünal, koluna hastanede 8 dikiş atıldığını söyledi. Çocuğunun olaydan şans eseri zarar görmediğini kaydeden Ünal, Soda şişesi 12 parçaya ayrıldı. Firmaya telefon açtım. Gelerek, cam parçalarını analiz için aldılar dedi. Ünal, firma aleyhine 2 bin YTL'lik tazminat davası açtığını söyledi.
Soda şişesi durup durduğu yerde neden patlar? Bu konuda yaptığım araştırmada şu bulguları tespit ettim.
Daha öncede buna benzer bir olayda mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle genleşen sıvı, şişede yeterince boş alan kalmazsa aşırı basınçla patlıyor. Standartlara göre cam şişelerde asitli içecekler için bırakılması gereken tepe boşluğu yüzde 4 ile 8 arasında olmalı. Raporda, şişelerdeki üretim hatalarının da patlamalara neden olabileceğine dikkat çekildi. Soda şişelerinin patlaması nedeniyle daha önce de Mersin'den Dilek Tülü, Manisa'dan Murat Kaygaş ile İstanbul'dan Ceylan Bayram, Osman Yılmaz ve Rıdvan Özkan gözlerinden yaralanmıştı.
SODA ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR :
Soda alırken dikkat... Soda alırken, şişenin ağzına kadar dolu olmamasına ve şişedeki kalite işaretlerine dikkat etmek gerekiyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı avukat Bülent Deniz, patlayan soda şişelerinin "ayıplı mal" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şişenin defolu olmasının üretici firmayı sorumluluktan kurtaramayacağını belirten Deniz, elinde soda şişesi patlayan tüketicilerin zarar tazmini için dava açabileceklerini belirtiyor. Deniz, "Tüketicileri hangi ürün olursa olsun marka haline gelmiş olanları tercih etmeleri konusunda uyarıyoruz. Soda için de bu geçerli. Bu ürünler, üzerlerindeki TSE, İSO 9001, İSO 9002 ve AB standartlarını yansıtan işaretlerle kalitesiz ürünlerden kolayca ayrılabilir" dedi.
Bunların dışında soda şişesini de mutfakta güneş görmeyen bir noktaya bırakmamızda önemli tabi. Hatta kapalı bir dolaba falan koyalım ki soda şisesi patlasa bile cam parçaları üzerimize sıçramasın.