Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Açıklaması

Güncel haberleri bu başlık altından takip edebilirsiniz.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Açıklaması

Mesajgönderen absu » 27/7/2010, 18:18

Gıda denetimleriyle ilgili olarak, basın ve yayın organlarında yer alan haberlerdeki yanlış bilgilerin düzeltilmesi ve halkımızın doğru bir biçimde aydınlatılabilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

1.Ülkemizde gıda denetimleri ve analiz sayıları Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine yükseltilmiştir: Ülkelerin gıda güvenilirliğinin sağlanmasında temel kriterlerden biri yaptıkları analiz sayılarıdır. Ülkedeki her 100.000 nüfus için 15-45 arası analiz yeterli kabul edilmektedir. Ülkemizdeki “Risk Esaslı Gıda Denetim Analizleri”, Avrupa Birliği’ne Uyum kapsamında ilk defa 2006 yılında 13.000 analiz ile başlatılmış ve 2009 yılında 22.172’ye ulaşmıştır. 2010 yılı hedefi ise 30.000’dir. 2009’da 100 bin kişi için 32 analiz gerçekleştirilmiştir. AB ülkelerinden, 82 milyon nüfuslu Almanya’da analiz sayısı 12.000 ile 37.000 arasındadır.

2.2009-2008 yıllarının denetim sonuçları AB üyelerinin bazı verilerinden daha iyi durumdadır: 2009 yılında, bir önceki yıla göre 2000 analiz daha fazla yapılmasına rağmen olumsuz ürün oranı bir yıl içerisinde yüzde 6,3’ten yüzde 5,3’e düşmüştür. Bazı AB ülkelerinde mikrobiyolojik olumsuzluk tespitleri yüzde 17 iken, ülkemizde ise bu oran 2009 verilerinde yüzde 5 seviyesindedir. Almanya’da denetim analizleri yapılan ürün adeti 30 iken 2009 yılında ülkemizde 48 üründe denetim yapılmıştır. Yine, üzümde okratoksin oranı bazı AB ülkelerinde yüzde15 iken ülkemizde üzümde okratoksin tespit edilememiştir.

3.Daha önce laboratuarlarımızda yapılamayan pek çok analizin yapılabilirliği sağlanmış, kapasite ve alt yapı geliştirilmiştir: 2007 yılından itibaren yapılan çalışmalarla bitkisel ürünlerde yaklaşık 30 pestisit etken maddesine bakılırken, bu sayı 107- 650 etken maddenin bakılabildiği bir iyileştirmeye tabi tutulmuştur. Bu kapsamda bitkisel yağ, jelatin, et ürünlerinde boya, okratoksin, çeşitli bulaşanların aranması ve serolojik, histolojik analizler yapılabilir duruma getirilmiştir. 2003 yılı içerisinde ithalat, ihracat ve rutin denetimlerle beraber 79.289 adet gıda numunesinde 373.516 adet resmî analiz yapılırken, 2009 yılı içerisinde ise 232.476 adet gıda numunesinde 1.869.626 adet resmi analiz gerçekleştirilmiştir. Şu anda laboratuarlarımızda değişik gıda guruplarında yaklaşık 1200 farklı analiz yapabilmektedir. Etkin denetimi sağlamak amacıyla “sürekli geliştirilen mevzuat düzenlemeleri, teknolojik altyapı imkânları ve güçlendirilen personel yapısı” ile Bakanlığımız bu verileri her geçen gün çok daha iyi noktalara da taşıyacaktır.

4.2009 yılı analizleri sonunda tespit edilen olumsuz ürünlerin tümü için yasalar çerçevesinde gerekli müeyyideler uygulanmıştır: Bakanlığımız 2009 yılında tespit ettiği olumsuzluklar için gerekli yasal işlemleri uygulamıştır. Olumsuzluk tespit edilen 1168 ürün sahiplerine toplam 6,5 milyon TL idarî para cezası kesilmiş ve bu ürünler toplatılarak imha edilmiştir. Taklit ve tağşiş tespit edilenlerin üretim izinleri iptal edilmiştir.

5.Bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmamaktadır: Haberlere konu olan Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesindeki “bebek mamalarında ağır metal olarak kurşun tespitinin” yer aldığı tabloda olumsuz numune sayısı “0” (Sıfır) olması gerekirken, sehven “3” (Üç) olarak yer almıştır. 2009 yılında analizi yapılan 122 bebek mamasının 122’sinde de kurşun kalıntısı tespit edilememiştir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

absu
Moderator
Moderator

Dön Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir