Avrupa zeytinyağı pazarında oluşan, üreticilerle, tüketicileri de mağdur eden tekelleşme eğilimleri, Türk ve İspanyol üreticileri karşı eylem için bir araya getirdi. Kooperatifçiler yayınladıkları bildirgede, küresel tekelleşme ve piyasa spekülasyonlarına karşı ortak hareket edeceklerini ilan etti.
Türk ve İspanyol kooperatifçiler, Evrensel Kooperatifçilik Sempozyumu'ndan ''Sanayicinin tek isteği var ürünü ucuza almak. Gelecekte bunu daha vahşi biçimde göreceğiz. Tüm Akdeniz havzası ülkeleri zeytinyağı çiftçileri bugünden birlikte olmalıyız'' kararı çıktı. İspanyol ve Türk zeytinyağı üretim kooperatifleri, üreticilerle tüketicileri de koruyacak, sürdürülebilir ulusal ve uluslararası tarım politikaları geliştirilmesi için de görüş alışverişinde bulunacak.
Tariş'in ev sahipliğinde yapılan sempozyumda ''Sanayiciler birleşerek, küresel tekeller oluşturarak, dünya genelinde kooperatifçiliği tehdit ediyor'' denildi. Evrensel kooperatifçiliğin, evrensel ve ortak davranış biçimine dönüştürülmesi yönünde kararlar alınan sempozyumda Türk İspanyol zeytinyağı kooperatifleriyle başlatılan stratejik eylem birliğinin kısa zamanda diğer Akdeniz ülkeleri kooperatiflerine de taşınması yolunda karar alındı. Türk ve İspanyol üretici birlikleri gerek üretim gerekse pazarlama konusunda etkin işbirliğine girme konusunda karar alırken, öncelikle son yıllarda yaşanan spekülatif fiyat düşüşlerine karşı ortak hareket edecekler. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, sürdürülebilir üretim için, uluslararası uygulamalardan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı. Çetin, "Tarihi bir buluşmaydı. Hem İspanyol hem de Türk üreticilere yararlı oldu.. Küreselleşen dünyada çok uluslu devasa şirketlerin etkinliğiyle mücadele etmek evrensel kooperatifçilik için birleşmek kaçınılmaz" dedi.
Endülüs Tarım Kooperatifleri Federasyonu Genel Müdürü ve Hojiblanca Kooperatifi Yöneticisi Rafael Sanchez de ''iki ülke çiftçilerinin sorunları da çareleri de ortak'' derken, kooperatiflerin zeytinyağı kalitesinin teminatı olduğunu söyledi. Sanchez, ''Bu yıl tüm zeytinyağı çiftçileri için zor geçti, çok ciddi sorunlar yaşadık. Oysa bize sorun yaratmayacak ürün yetiştiriyoruz. Bütün üretici ülkeler işbirliği yapmalıyız. Fiyatlar çok düşük, kaliteyi kaybetmemeliyiz. Kaliteyi kaybedersek, geleceği de kaybederiz" açıklamasını yaptı.