Markanın sorumluluğu

Markanın sorumluluğu

Mesajgönderen GMNet » 15/2/2009, 08:59

KSS: Kurumsal Sosyal Sorumluluk", son 3 yıldır hemen hemen tüm firmaların web sitelerinde ve/veya yıllık raporlarında kendine bir bölüm edinmiş bu terim. Çoğu CEO ve genel müdürün katına ulaşmak ile kalmamış yıllık demeçlerine de girmiş.

Her iki üç yılda bir iş dünyamızda bazı terimler ünlenmekte. Şöyle bir düşündüğümde 10 sene içinde CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), kurumsal yönetişim, 6 sigma bunlardan sadece bazıları. İşte KSS de bunlardan biri.

Bu ünlenme sürecine olumlu yanından bakmak gerek. Aslında bu terimlerde gizli eylemler, kurumsallaşma adına birçok fayda sağlamakta. Temenni her şeyde olduğu gibi bu terimlerin işlevsel fayda getirebilmeleri için süreklilik arz ederek kurumsal refleks haline gelmeleri.

KSS, bugün Türkiye'de birçok şirketin tanınırlık ve beğenilirlik oranını artırmak, firmanın kendine basında yer almasını sağlamak, devlet ve uluslararası kurumlara yakınlaşması için bir vesile teşkil etmek için kullanılan pazarlama iletişimi metotlarından biri olarak işlev yapmakta.

Gerçekte toplum içinde yaşayan her birey gibi kurumların da vatandaşlık görevleri bulunmakta. Kazandığını paylaşmak, bireyin gücünün yetmediği konulara eğilmek, kendi kapısının önünü süpürmekle ile kalmayıp yardım sınırlarını genişletmek burada temelde yatan anafikir.

Dünyada ve Türkiye'de birçok konu ilgi ve yardım beklemekte. Çocuk, çevre, kentleşme, alternatif enerji, sağlık, küresel ısınma bunlarda sadece birkaçı. Bazı konular evrensel olmakla birlikte ülke, şehir hatta mahalle spesifik birçok el verilmesi gereken, problem düzeyi derinleşen alan yardım bekliyor.

Burada markaların kolları sıvaması ve öncü olmaları hayati önem taşımakta. Konuya medyanın odaklanması, çalışanların fısıltı gazetesi ile konuyu yaymaları, konuya akacak zaman ve fonun sürekliliği açısından avantaj sağlayacaktır.

Tarihte General Electric, Kellogg, Ford, gibi kurumlar KSS konusunda dünyada, yukarıdaki paragrafta belirttiğim süreci tetikleyen çarpıcı örnekler sergilemişler.

KSS sürecinde dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:

- Tüm kurum çalışanlarının dahil edilmesi. Örneğin sokaktaki kimsesizlere yardım konusunda, bu süreçte çalışanların iş zamanları içinde bilfiil görev alabilmeleri.

- Süreklilik arz etmesi. Konuyu seçerken ihtiyaca, firmaya uygunluğuna dikkat edilmesi.

- Eylemde diğer firmalar ile yarış değil, gaye ortaklığı yapılması.

- Kuruma sistematik bir ün sağlamak için değil, toplumsal dayanışma amacı güderek yapılması.

- Koordinasyonu sağlayacak daimi bir ekibin olması ve yönetim kurulundan maddi, manevi ve zamansal destek görmesi.

- Yurtdışı ve yurtiçi sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılması.

- Sponsorluk ile karıştırılmaması için sponsor olunan konuların dışında konuların tercih edilmesi.

- Pazarlama iletişimi kampanyalarına konu edilmemesi.

- Konunun iletişiminin sadece desteği artırma, yardım etmek isteyenleri özendirme, konuyu gündemden düşürmeme amacı gütmesine dikkat edilmesi.

Sonuçta KSS doğal olarak kuruma, bilhassa toplumsal beğenide, büyük faydalar getirecektir. Ancak bunu yaparken amaç beğenilmek olmamalı ve sürecin dejenere edilmemesi gerekir. Tabii ki KSS'de başarı, dayanışma, destek arayışı paylaşılmalıdır. Böylelikle halka genişleyecek, etki ve verimlilik artacaktır. Ancak bunun yapılacağı yer, zaman ve sistemin doğru seçilmesi gerekmektedir.

Daha müreffeh toplumlar ancak toplum bilinci ve sorumluluğu taşıyan birey ve kurumlar çoğaldıkça, işbirliği yaptıkça oluşabilecektir.
Semih YALMAN

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön İşletme-Yönetim

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Bing [Bot] ve 1 misafir