Beşler Makarna, Genel Müdürü Kemal Çakmak ile e-RÖPORTAJ

Beşler Makarna, Genel Müdürü Kemal Çakmak ile e-RÖPORTAJ

Mesajgönderen GMNet » 15/2/2009, 06:58

2004 yılında faaliyetine başlayan Beşler Makarna, uzmanlık alanı gıda olan ve Türkiye'nin en büyük un fabrikasının yanı sıra, bakliyat ve sıvı yağ alanında faaliyet gösteren çeşitli firmaları da bünyesinde barındıran Beşler Grup'un makarna sektöründeki şirketidir.
Biz daha önce üretim yapan bu tesisleri devraldığımızda fabrika çalışmıyordu. Ancak biz hedefimizi 1. ligde oynamak, kaliteli makarna üreterek marka olmak olarak belirlediğimiz için işe profesyonel bir kadro kurarak başladık.

Daha sonra ise altyapıyı eksiklerini kısa sürede tamamlayarak kapasite kullanımını arttırdık ve sonuçta bugün 52 ülkeye ihracat yapar hale geldik. Aynı şekilde Türkiye çapında distribütörlük verme çalışmalarımızı da kısa sürede sonuçlandırdık.
Üretim ve satışta geldiğimiz başarılı noktada talepleri karşılayabilmek için kapasiteyi arttırma ihtiyacı duyduğumuz için de 7 milyon Euro'luk yeni bir yatırım başlattık. 2007 yılında devreye girecek yeni yatırım sonrasında üretimimiz % 120 artacak.

Kurumunuzun makarna sektöründeki konumu nedir?

Bugün ülkemizdeki en kaliteli makarnayı üretiyor ve Türkiye'nin her bölgesindeki tüketicilere ulaşıyoruz. Bunun için de kalitemiz tüketiciler tarafından takdir ediliyor. Nitekim Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından 2006 yılında Altın Marka ödülüne layık görüldük. Bu kapsamda Dernek tarafından organize edilen çeşitli etkinliklere katıldık. Böylece kısa sürede çok iyi bir noktaya geldik. Hedefimiz makarna sektöründe ilk 3 firma arasına girmek.

Sizi sektördeki diğer markalardan farklı kılan nedir?

Beşler Makarna'da kaliteye verilen önem, hammadde alımı aşamasında kendini gösterir. Fabrikamızda Türkiye'nin en kaliteli makarnalık durum buğdayının üretildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sert durum buğdayı kullanılır. Ayrıca üretimin her aşamasında kalite kontrolü yapılır ve bu sayede Türk Gıda Kodeksine uygun en kaliteli makarna üretilir. Dolayısıyla kalite ve gıda hijyeni, bizim için en önemli değerlerdir. Nitekim Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından Altın Marka unvanı ile ödüllendirilmemiz, bu anlayışın bir sonucudur. Ürünlerimiz Türkiye'nin her noktasına ve ayrıca başta Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve diğer Asya ülkeleri başta olmak üzere 52 ülkeye ihraç edilmektedir.

Makarna ürünleri üretiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar neler olmalıdır?

Az önce de belirttiğim gibi üretimin ilk aşaması olan hammadde alımı sırasında en kaliteli buğdayın seçilmesi, kaliteli makarna üretimi için ilk koşuldur. Tabii, insan sağlığını direkt olarak ilgilendiren bir gıda maddesi olması itibariyle makarna üretimi her aşamada büyük dikkat ve titizlik ister. Gıda güvenliği ve hijyen son derece önemlidir. Biz de Beşler Makarna olarak bu konulara çok dikkat ediyor ve tüketici mutluluğunu her şeyden önde tutuyoruz.

Kurumunuzun kalite ve hijyen konusunda öncelikleri nelerdir?

Müşteri tatminini sağlamak için ulusal ve uluslar arası kalite standartlarına uygun üretim yapmak. Tüketici sağlığını ön planda tutarak gıda güvenliği önlemlerini almak. Üretim yaparken çevreye zarar vermemek ve bu konuda önleyici tedbirler almak. Hedefleri gerçekleştirmek için ISO 9001:2000 Kalite Yönetimi ve HACCP Gıda Güvenliği Sistemi'nin tüm şartlarını tam olarak yerine getirmek. Beşler Makarna olarak bu şartların tümünü yerine getiriyoruz.

Üretim aşamanız nasıl işliyor? Üretim portföyünüzde hangi ürünler var?

Tesislerimize gelen buğday öncelikle laboratuarımızda kalite kontrolünden geçirilir. Kriterlerimize uymayan düşük kaliteli buğday kesinlikle satın alınmaz, geri gönderilir. Daha sonra ise irmik ve irmikten de makarna imal ediliyor. Yıllık buğday kırma kapasitesi 155.000 ton olan irmik üretim tesislerine sahip olan Beşler Makarna'nın şu an için irmik üretimi 98.280 ton olup, bunun 48.960 tonluk kısmı makarna yapımında kullanılırken, 49.320 tonu irmik olarak değerlendiriliyor. 2007 yılı başı itibariyle tüm bu kapasite % 120 artacak. Tesislerimizde irmiğin yanı sıra bilinen hemen tüm makarna çeşitleri farklı ambalajlarda üretiliyor. Yeni yatırımımız tamamlandığında katkılı makarna çeşitlerini de üreteceğiz. Bunun için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Beşler Makarna hangi satış noktalarında tüketiciye ulaşıyor? Dağıtım kanalınız hakkında bilgi verir misiniz? Sahip olmak istediğiniz pazar payı nedir?

Bugün neredeyse tüm illerde distribütörlüklerimiz bulunuyor. Orta ve uzun vadedeki hedef % 20 pazar payına ulaşmaktır. Mevcut pazardaki penetrasyon oranı sürekli artış göstermektedir. Özellikle orta ölçekli yerel marketlere girişlere ağırlık verilmektedir.

Firmanızın insan kaynakları departmanı nasıl işliyor? Personel istihdamını sağlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Tüm çalışanlarımız; kendi alanında uzman ve profesyonel uzmanlardan oluşmaktadır. Biz başarıya giden yolun sistemli ve disiplinli takım çalışmasından geçtiğine inanıyoruz. Bunun için de tamamen profesyonel insanlarla çalışıyoruz. İstikrar, şeffaflık, sorumluluk, karşılıklı güven ve gelişime açıklık en önemli çalışma ilkelerimizdir.

Türkiye de sektörünüzün bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Türkiye makarna sektörü dış pazarlarla rekabet yeteneği gelişmiş bir sektördür. Ancak bunun sürdürülmesi ve hatta rekabet gücünün arttırılabilmesi için mutlaka destek görmesi gereklidir. Sektöre kaliteli hammadde temini, üretim girdilerinin düşürülmesi ve dış piyasalarda sektörün önünün açılması gibi konularda verilecek teşvikler mutlaka ihracat ve istihdam artışı olarak karşılık bulacaktır.
Makarna tüketim miktarında ise Marmara bölgesi en fazla makarnanın tüketildiği bölge olurken, Doğu Anadolu bölgesi ikinci, Ege bölgesi de üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde yıllık kişi başı makarna tüketimi ise 6 kg. civarında. İşte bizim en önemli hedefimiz bu rakamı 8-10 kg. civarına çıkararak toplam pazarı büyütmek. Çünkü makarna besleyici, ekonomik, sağlıklı olmasının yanında her türlü sosla da uyum sağlayabilen fonksiyonel bir ürün olması itibariyle gerçekten çok önemli bir besim maddesi. Çünkü makarna tüketiminin arttırılması aslında her kesimin yararına.

2006 yılında gerçekleştirilen çalışmalarınızdan ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımdan bahsetmiştim. Az önce bahsettiğim yeni yatırımların yanı sıra, tanıtım ve pazarlama alanlarında da 2006 yılı içerisinde önemli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Özellikle yurtiçi ve yurt dışı fuarlara katılım konusunda 2006 yılında önemli ataklar yaptık. Suudi Arabistan'daki Food Hotel Propac Arabia Fuarı ve yurt içindeki Irak Uluslar arası Fuarı, şu ana kadar katıldığımız fuarlar olurken yılın geri kalan bölümünde ise yurt içinde çeşitli illerin yanı sıra yurtdışında da Fransa ve Rusya'daki çeşitli fuarlara katılım sağlayacağız.
Özellikle halkımızın makarna tüketimini arttırabilmek ve tanıtım yapabilmek için makarna tadım etkinliklerine ağırlık verdik. Gerek fuarlarda, gerek çeşitli toplantı ve etkinliklerde, gerekse de yeni yaptırdığımız makarna pişirme aracı sayesinde çeşitli promosyon çalışmalarında halkımıza ücretsiz makarna dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Buradaki tek amacımız, makarna tüketimini arttırmak, makarnanın her zaman ana yemek olarak yenebilecek zengin ve besleyici bir gıda maddesi olduğunu hatırlatmak.

Bu bağlamda geleceğe yönelik hedefleriniz ve beklentileriniz nedir?

Makarna sektörü için asıl sorun, halkımızın "Makarna şişmanlatır" şeklindeki yanlış algılaması. Bu ön yargıyı yıkabilir ve halkımızın daha fazla makarna tüketmesini sağlayabilirsek bundan tüm sektör kazançlı çıkacaktır. Beşler Makarna olarak asıl amacımız, Türkiye'de şu anda 6 kg. civarında olan kişi başına düşen makarna tüketimini kısa sürede 8 kg. çıkarmaktır. İtalya'da 30, Amerika'da 23, Yunanistan'da 12 kg. olan bu rakamın Ülkemizde de artmasıyla oluşacak yeni pazardan en büyük payı almak hedefimizdir.

Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir? Bu sorunların aşılması için neler yapılmalıdır?

Üretimde yaşadığımız en önemli problemlerden biri makarnalık sert durum buğdayı bulmada yaşanan güçlük. Gerek tohum ıslahı, gerek süne ile mücadele konusunda Devlet, sert buğday eken çiftçiye yeterli desteği vermiyor. Oysa kaliteli buğday temini, büyük bir ihracat potansiyeli barındıran makarna sektörü için hayati önem taşıyor. Çiftçimizin sert buğday ekimine yönlendirilmesi ve tohum ıslahı yapılması bizleri rahatlatacağı gibi, ihracatımızı arttırarak ülkemize daha fazla döviz girişi sağlamamıza da yardımcı olacak bir gelişme olacaktır. Dolayısıyla çiftçilerimizin sert buğday ekimine teşvik edilmesi gerekiyor.
Sektörde yaşanan kayıt dışılık da tamamen kayıt altında çalışan bizim gibi firmalar için bir sorun teşkil ediyor. Ancak kısa sürede bu durumun sona ereceğini ümit ediyoruz.

Şirketinizin tanıtım ve reklamlarında hangi mecraları tercih ediyorsunuz, sürekliliği sağlayabiliyor musunuz?

Tanıtımda tv, radyo, gazete, dergi gibi mecraları yoğun olarak kullanıyoruz. Özellikle Altın Marka ödülünü kazandıktan sonra reklam-tanıtım çalışmalarını daha da arttırdık. Ulusal gazetelerde çeşitli ilanlarımız yayınlandı. Bünyemizdeki Basın-Yayın, Halkla İlişkiler Müdürlüğümüz vasıtasıyla düzenli olarak kamuoyu ve tüketicileri bilgilendirmeye, etkinliklerimizden haberdar etmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Markalaşmada reklam ve tanıtımın önemine inanan bir firma olduğumuz için yerel reklamlara da önem veriyoruz. Şu anda ülke çapında 62 ildeki yerel televizyonlarda her gün reklamlarımız yayınlanıyor. Dolayısıyla reklam, tanıtım ve promosyon çalışmalarımız artarak devam edecek.

Online yayıncılığı önemsiyor musunuz? Linkler sadece kayitli kullanicilarimizin gorebilecegi sekilde duzenlenmistir. Sitemize kayit olmak icin lutfen tiklayiniz. u firmanız ve sektör için değerlendirir misiniz?

İnsanların hayatını idame ettirebilmesi için temel gereksinim olan yeme-içme faaliyetleri ve bu ihtiyacı karşılayan gıda sektörü, ekonomideki en önemli sektördür. Bu bakımdan sektörde yer alan firmaların birbirleriyle olan ilişkilerini sağlayan ve aynı zamanda tüketicilerin bilgi alma kaynakları olma özelliği taşıyan basın yayın organları, özellikle de son dönemde yaygınlaşan internet siteleri büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla her iki web sitesi de sektörde yer alan firmalarla tüketicileri buluşturan, firma ve ürünleri en iyi şekilde tanıtan bir bilgi kaynağı olarak son derece yararlı bir görevi yerine getirmektedir. Ben her iki web sayfasına da sektöre olan katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön e-Röportaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir