Yabancı sermaye üretim yerine pazarlamaya geliyor

Yararlı olan fakat uygun forum alanı bulamadığınız konuları buraya açabilirsiniz.

Yabancı sermaye üretim yerine pazarlamaya geliyor

Mesajgönderen GMNet » 15/2/2009, 08:27

Yabancı sermayenin önemli şirketlerinden 21'inin CEO'sunu İstanbul'da buluşturan Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının ardından sonuç bildirgesi American International Group Başkan Yardımcısı Jacob Frenkel tarafından açıklandı.

Bildirgede, Türkiye'nin 2004 yılında yapılan ilk toplantıdan bu yana önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekilerek, önümüzdeki yıla ilişkin öncelik verilmesi istenilen konu başlıkları sıralandı. Enflasyonun düşürülmesinin faydalı olacağının yinelendiği bildirgede, harcamaların yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaların güçlendirilmesi ve borçların GSYİH'ya oranını düşürecek mali konsolidasyonda ilerleme sağlanmasına odaklanması istendi. Bildirgede ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

- İşgücünün nitelikleri özel sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmeli; kadın ve gençlerin işgücü piyasalarına katılımına yönelik fırsatlar desteklenmeli,

- İşgücü maliyetleri azaltılmalı, işgücü piyasasının esnekliği artırılmalı,

- Emeklilik ve genel sağlık sigortası reform paketi tekrar gözden geçirilerek hazırlanmalı,

- Fikri mülkiyet hakları mevzuatında özellikle veri koruma ve patent ilişkisi uygulamalarında gelişme kaydedilmeli,

- Kayıt dışı azaltılmalı ve kurumsal yönetişim güçlendirilmeli,

- Türkiye'nin enerji sektörünün serbestleştirilmesi, yeniden yapılandırılması ve enerjinin etkinliğinin artırılmasıyla lojistik ve bilgi teknolojileri altyapısı geliştirilmeli.

Geçen yıl yapılan topantının sonuç bildirgesinde özelleştirilmelere taviz verilmeden devam edilmesi, enerjide piyasasının oluşturulması çalışmalarının sürdürülmesi, sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik uygulamalara ağırlık verilmesi istenmişti.

Tabii ki yabancı sermayenin her türlüsü ekonomiye katkı sağlıyor. Ama bizim bekleyişimiz sabit sermaye yatırımı yapacak, fabrika kuracak yabancı sermaye.

Ne yazık ki daha önce gelenler dışında gelen yok.

Buna karşılık iç pazar için gelenler büyüme niyetlerini açıklıyor.

Örnek olarak Toyota, AIG ve Mango'nun temsilcilerinin toplantı nedeniyle yaptıkları açıklamaları sayın okuyucularıma aktarmak istiyorum

Türkiye'de uzun süredir üretim yapan, kapasite artırımı ile ihracata yönelen Toyota Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Yoshimasa Ishii şu anda orta ve uzun vadeli planlarını belirleme aşamasında olduklarını ifade ederek, "Bu, ürün geliştirme ve üretim kapasitesinin geliştirilmesini de içeriyor. Türkiye, Avrupa ve Afrika'daki kapasitemizi artırmayı düşündüğümüzde potansiyel bir adaydır" dedi.

Ishii, 2007 yılının zor olacağı şeklinde bir endişeleri bulunmadığını belirterek, özellikle üretim merkezi olarak pazarın geleceğine ve potansiyeline güvendiklerini söylüyor. Bu çerçevede Türkiye'nin bir üretim üssü olarak rekabet edebilirliğini artırmaya yönelik bazı tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden Ishii, kısa vadeli bir yatırım planları bulunmadığını ve şu andaki durumdan memnun olduklarını belirtiyor.

İşte bu bizim özlediğimiz, alkışladığımız yabancı yatırımcı.

Başka ülkelerde üretilen giyim eşyalarını Türkiye'de mağaza açarak pazarlayan

Mango Başkanı ve Kurucusu Isak Andic Ermay, "Yatırım konusunda Türkiye'ye yüzde yüz güvenimiz var. Türkiye'de kalmaya devam edeceğiz. Türkiye'deki mağazalarımızda 600 kişi çalışıyor. Bu sene için 30 milyon avro yatırım planlıyoruz. Her yıl şirket olarak 150 yeni mağaza açacağız . İstanbul çevresinde, Gaziantep, Eskişehir ve Kayseri'de açılacak mağazalara ek olarak farklı illeri de araştırıyoruz . Türkiye içinde bir ağ oluşturmayı planlıyoruz" diyor..

Dikkat buyrulur ise Mango'nun Türkiye'de üretim yapma niyeti yok. Tam tersine Türk üreticilerine ve perakende sektörüne bir rakip hem de ciddi bir rakip olarak geliyor. Mağaza kiralamayı ve satış teşkilatı kurmayı yabancı yatırım olarak anlatıyor.

AIG Başkan Yardımcısı Jacob A. Frenkel, yatırım anlamında Türkiye'yi çok cazip bulduklarını söylüyor. "Birkaç yıldır burada bulunuyoruz. Büyümemiz gayet tatmin ediciydi. Yeni sigorta piyasasındaki gelişmelerden çok etkilendik. Bunların bütününe baktığımızda Türkiye hakkında çok iyimseriz ve burada uzun yıllar kalmayı planlıyoruz" diyor.

Bilindiği gibi, AIG'nin yabancı sermaye yatırımı olarak sözünü ettiği girişim, Türkiye'de sigortacılık faaliyetini genişleterek Türk piyasasından daha fazla pay almak.

İşte yabancı sermaye konusunda politika karışıklığı burada ortaya çıkıyor ? Biz ne istediğimizi anlatamıyoruz. Bizim arayışımız, üretimi ve istihdamı artıracak, katma değer yaratacak yabancı sermaye. Toyota gibi fabrika kuran yabancı sermaye. Ama gelenler daha çok Mango gibi mağaza açan, AIG gibi pazardan pay almaya gelen hizmet sektörüne dönük, Türklerin yaptıkları işlerde ciddi rakip konumundaki yabancı sermaye.

Tevfik Güngör

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön Serbest Kürsü

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir