Kuru incirde rekolte tahmini 56 bin 590 ton
İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri'nin maddi ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nün teknik destekleriyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 2009/2010 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi 56 bin 590 ton olarak açıklandı.
İTB eski meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda rekolte tahmin sonuçlarını açıklayan Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, 2009/2010 sezonunda kuru incir rekoltesinin hava şartlarının normal seyri halinde geçen yılın gerçekleşme oranına göre yüzde 17.5 artışla 56 bin 590 ton olarak gerçekleşeceğini ve sapma oranının da yüzde 5 civarında olacağının tahmin edildiğini söyledi.
Rekolte heyetinin 2008/09 sezonu rekoltesini 50 bin ton olarak tahmin ettiğini hatırlatan Şen, "Bu rakamı doğrulayacak verilerden biri bölge borsalarının müstahsil tescilleridir. Geçtiğimiz sezon bölgemizdeki tüm borsalarda tescil edilen kuru incir müstahsil satışları 45 bin 186 ton oldu. Ayrıca 3 Ekim 2008-15 Ağustos 2009 tarihleri arasında kuru incir ihracatı 37 bin 351 ton olarak gerçekleşti. Şu anda piyasada 300 ton civarında eski mahsul bulunuyor. Dahili işletmelerin işlediği miktar 7 bin ton civarında. Bu rakama 'deşeci' tabir edilen firmaların ağda, pekmez ve sirke yapımında kullandıkları 3 bin ton incir ile aflatoksin nedeniyle imha edilen 525 ton incir de ilave edildiğinde geçen yıla ait gerçekleşme rakamı 48 bin 176 tondur. Bu da 2008/09 sezonu rekolte tahminimizin zaten öngördüğümüz üzere sadece yüzde 5 oranında bir sapma gösterdiğini ortaya koyuyor" dedi.
Şen, Avrupa'nın kuru incirde numune kontrollerini yüzde 10'dan yüzde 50'ye çıkarmasının incir ihracatını durma noktasına getireceğine dikkat çekti. Bunun 30 bin üreticinin felaketi olacağını vurgulayan Şen, Ege İhracatçı Birlikleri ve Tarım Bakanlığı nezdinde çalışmalar başlatıldığını bildirdi.
Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, kuru incirde ilk yükleme tarihinin ihracatçılarla konsensüs halinde belirleneceğini, bu tarihin de bayramdan 3-4 gün sonra olacağını ifade etti.
Bu yıl yağışların iyi gitmesiyle kuru incirde kalitenin iyi olduğunu vurgulayan Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay da rekoltenin yüzde 10'nun gece-gündüz ısı farkından çatlak olduğunu sözlerine ekledi.