Sütümüz ak mı, kara mı asıl bundan sonra anlaşılacak

Sütümüz ak mı, kara mı asıl bundan sonra anlaşılacak

Mesajgönderen GMNet » 11/9/2009, 01:23

Süt konusunda bakanlık-üretici-sanayici el ele verdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, üretimin 4 milyon ton arttığını, süt fiyatının da yüzde 18 yükseldiğini söyledi.

Malumunuz üzere, Tarım Kanunu çerçevesinde ürün konseyleri kurulmasına karar verildi. Ve bu çerçevede de üç ay önce Ulusal Süt Konseyi kuruldu, başkanlığına da seçimle Ethem Sancak getirildi.

Süt Konseyi'nin kurulması önemli. Neden derseniz... Çünkü, yıllardır süt konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyor. Sanayiciler bile, "Sütümüz ak değil" diyebiliyordu. Süt üretiliyor ama Avrupa Birliği standartlarında olmadığı savunuluyordu. Süte verilen teşvikler yetersiz bulunuyordu. Üreticiyle sanayici arasında bir türlü fiyat konusunda anlaşma sağlanamıyordu. Uzun lafın kısası, sütün her cephesinde yıllardır süren tartışma vardı. İşte Ulusal Süt Konseyi bu tartışmaları belli bir platform içinde çözmek amacıyla kuruldu. O nedenle de konseye her kesimin temsilcisi de alındı.

Peki, konsey, yıllardır süren bu tartışmaları çözüp, tarafları bir masa etrafında anlaştırabilecek mi? Bunu zaman gösterecek. Her zaman savunduğum bir görüş vardır. Yeni kurulan oluşumları başta eleştirip, yıkıcı olmak yerine; yapıcı olarak, zaman tanımak gerekir. Süt Konseyi'ne de ben bu gözle bakıyorum.

Gelelim asıl konuya... Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in süt konusunda ilginç tespitleri var. Mehdi Eker, 2 milyon 730 bin işletmede, 12.5 milyon büyük baş hayvanın kayıtlı olduğunu belirtiyor. Süt üretimine gelince.. Eskiden üretimin 8.4 milyon ton olduğunu söyleyen Eker, bugün bu rakamın 12.3 milyon tona çıktığını ifade ediyor. Aynı zamanda süt fiyatlarının yüzde 18 arttığının da altını çiziyor.

Süt tozu üretsinler

Mehdi Eker'e göre hayvan varlığımızda bir artış olmamasına rağmen, sütte yüzde 50'lere varan bir artış yaşanıyor. Bu durumu Tarım Bakanı, verimlilik artışı olarak özetliyor. Ardından da hayvan başına 1700 litre olan süt üretiminin artık 2600 litreye çıktığını ve toplamda bir ton artış olduğuna dikkat çekiyor. Ve şunları söylüyor:

"Hayvancılığa 1 milyar 300 milyon TL destek verdik. 310 milyon TL de süt desteği için ödeme yapıyoruz. Bu da desteklerin yüzde 23.7'sine denk geliyor. 2003 yılında desteklenen süt miktarı 2 milyon tondu. Karşılığında üretim ise 8.4 milyon tondu. 2008 yılında ise 5 milyon ton süte destek verildi. Üretim ise 12.3 milyon tona çıktı. Demek ki, daha çok miktarda süt destek kapsamına alınmış." Öğrendiğime göre 2262 işyeri yıllık toplam 4.5 milyon ton kapasiteye sahip. Mehdi Eker, kapasite kullanım oranının yüksek olmadığını belirterek aldıkları önlemlere değiniyor.

"30 milyon TL kaynak ayırdık, süt tozu üretim kapasitesi olarak. Bunun üretimini yapsınlar" diyen Eker, "Piyasadaki sütü çeksinler, süt tozu yapsınlar. İhtiyaç olduğunda da bunu kullansınlar. İthalat yapacaklarına mevcut kapasiteyi değerlendirsinler" şeklinde konuşuyor.

Peki, süt tüketimini artırma adına neler yapılıyor. Bu soruyu Mehdi Eker'e sorduğumda şöyle anlatıyor:

Süt fazlası nasıl tüketilecek

"Yardım paketlerinde sütün dağıtılmasına yönelik karar alındı. Yoksul vatandaşlarımızın süt tüketmesini sağlayacak bir uygulama başlattık. Böylece süt fazlasının elimine edilmesini sağladık." Tarım Bakanlığı şimdilerde ise "Okul Sütü Projesi" üzerinde çalışıyor. Yani, sütün okullarda tüketilmesi için hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de gerekli örgütlerle dirsek teması içinde oldukları ve birlikte çalıştıklarını söylüyor Mehdi Eker. Eker'den öğrendiğime göre asıl amaç ise belirli kesimlere dönük olarak sağlıklı beslenme projeleri geliştirmek.

Nitekim, gerek üreticilerin gerekse de sanayicilerin bir süredir üzerinde durdukları konu, Okul Sütü Projesi. Bir taraftan mevcut sütün eritilmesini sağlamak, diğer taraftan da çocukları süt tüketimine alıştırmak.

Hayvan sayısı azalıyor

Mehdi Eker, sütten bahsederken hayvan varlığına da önemle dikkat çekiyor. Bu noktada da ilginç rakamlar açıklıyor Tarım Bakanı. 2008 yılında 11 milyon sığır ve 6 milyon koyun varlığının olduğunu belirtiyor Eker ve sığır varlığında biraz artış, ancak küçük baş hayvan sayısında azalış olduğunu vurguluyor. Nitekim, Avrupa Birliği'nde de sığır varlığında bir azalış yaşanıyormuş.

2002 yılında 100 baş ve üzeri işletme sayısının 140 olduğunu, 2008'de ise işletme sayısının 753'e çıktığını öğreniyorum Mehdi Eker'den. Yine 2002'de soy kütüğüne kayıtlı 943 bin hayvan sayısı, 2009 yılının ağustos ayında 4 milyon 857 bine çıkmış. Evet süt konusundaki gelişmeler böyle. Görünen o ki, gerek üretimde gerekse verimlilikte ciddi artışlar yaşanıyor. Hükümet de geliştirdiği projelerle hem süt üretimini hem de tüketimini destekliyor. Haliyle geri tek bir konu kalıyor. O da üretici ile sanayici arasındaki bağın artırılması. Bunu da gerçekleştirecek olan Ulusal Süt Konseyi.
Kaynak: Referans Gazetesi

GMNet
Supervisor
Supervisor

Dön Tarım ve Hayvancılık

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir